ДА ЛИ СИ У НАСИЛНОЈ ВЕЗИ?
- анкета за девојке

Кликни на сличицу и тестирај своју везу:

Родна равноправност

 

Ескалација конфликта

   На табли код мене у кабинету већ дуго времена (мало се и обрисало) стоји подсетник:

Позиције у конфликту

   Поред позиција у конфликту, важно је навести и неколико ствари које доводе до његове екскалације.

Индивидуални образовни план - ИОП 3

  Вештине код наставника, да са лакоћом препознају даровито дете, су више-мање присутне. Материјал који предлажем је богат и обилује карактеристикама који у великој мери могу да олакшају овај посао.

ИОП 3

Јавни час о важној теми

  У одељењима IV3 и II1, у нашој школи 20.11.2019. одржан је јавни час на тему Дигитално насиље.
  Поводом обележавања 30 година Конвенције дечијих права, наша школа се укључила на нивоу Војводине да на овакав начин обележи овај јубилеј.
Digitalno nasilje

Трговина људима - Trafficking

  Друштвени феномен - трговина људима подразумева продају и куповину, односно држање неке особе у циљу њене експолатације. До експлоатације увек долази и експлоатација се одржава употребом силе, претње, преваром, злоупотребом овлашћења, тешког положаја, отмицом или на неки други начин.
  Важно је нагласити да пристанак жртве на експлоатацију, не мења чињеницу да се ради о трговини људима и да је то кривично дело.
  Један од уобичајених стереотипа је да трговци људима своје жртве излажу искључиво сексуалној експлоатацији, да су им жртве само жене и девојчице, где се занемарују други облици експлоатације, као што је нпр.радна експлоатација, чије су жртве најчешће мушкарци.
Trgovina ljudima   Најчешћи облици експлоатације људи су: сексуална експлоатација и принудна проституција, принудни рад, принудно просјачење, принуда на вршење кривичних дела, трговина органима, принудни рад у кући, принудни бракови, принудна војна служба (нпр. феномен деце војника).
  Жртву често у ланац трговине људима увлачи особа коју она познаје и у коју има поверења. Експлоатација подразумева различите начине на који се жртва користи ради постизања крајњег циља – а то је остваривање зараде за трговца људима.
Док су још на путу до одредишта, трговци људима жртвама одузимају документа, да би наводно „средили“ радну дозволу и сл. На тај начин жртва губи свој правни идентитет.
  Постоје и предрасуде. Нпр. да жртве трговине људима увек потичу из сиромашних породица, да су само странци жртве, да су у ланац експлоатације ушли насилним путем и против своје воље – отмице...
  Наше истраживање је имало акценат на феномену пре свега радне експлоатације. Циљна група су нам били матуранти.

педагог Виолета Дамјановић
E-посетницаУчествовали смо и ове године

Време догађаја: 11.12.2019.
ОРГАНИЗАЦИЈА ДОСТИГНУЋА МЛАДИХ СРБИЈA
Локација: Нови Сад /Рибарско острво


  Сваке школске године, организација Достигнућа младих реализује четири регионална, једно национално, као и међународно такмичење за средњошколце западног Балкана.
  Ове године на Пословном изазову je учествовала и наша екипа у саставу: Александар Влашић из 2-3 (први пут), Милош Родић из 3-1 и Синиша Јуришин из 3-1 (већ се такмиче трећи пут). Понели су ново искуство и упознали ученике из других школа. На такмичењу је било 130 ученика.
  Концепт такмичења је тако састављен да представља увод у програм Ученичка компанија. У динамичној атмосфери, ово једнодневно такмичење пружило је ученицима прилику да развију самопоуздање, способност креативног размишљања и тимског рада, као и да овладају комуникацијским и презентацијским вештинама.

Обучени наставници ментори у нашој школи, за рад са ученицима у оквиру програма организације Junior Achievement Serbia:
Југослава Лулић, Жељко Селаковић и Виолета Дамјановић.

Погледајте календар активности за школску 2019/2020. годину Junior Achievement Serbia.

Више о овогодишњем такмичењу прочитајте на страницама школских е-новина.Страна 1 од 2