Дани науке у Гајдобри 2019

Штампа
Земља будућности

У оквиру манифестације ,,Дани науке” која се већ 6. пут  одржава у Основној школи „Алекса Шантић” у Гајдобри 5.11.2019. године, ученици Техничке школе „9. мај” су са професором електротехничке групе предмета, Јанком Хложаном  презентовали  ђацима VII и VIII разреда своје радове о обновљивим изворима енергије.

 

Под слоганом „Земља будућности“, тема овогодишње манифестације били су екологија и управо обновљиви извори енергије. Професор Јанко Хложан је представио два рада: 1. Сунце-извор енергије и 2. Соларне ћелије. Путем презентација, говорио је о карактеристикама Сунца и о претварању соларне енергије у електричну. Радови ученика су имали следеће називе: 1. Пасивна кућа и 2.  Соларни кофер. Ученици су приказали рад соларних панела. Мерили су јачину струје и напона и објаснили разлику између паралелног и редног  повезивања, а потом су показали макету пасивне, енергетски ефикасне куће. По речима професора Хложана, ученици из основне школе су били врло заинтересовани за овај тип енергије. Види се да је све више младих који су заинтересовани за очување природе и планете. То, свакако охрабрује. Ученици Адриан  Вукојевић, Милош Ковачевић, Борис Хрчек и Кристина Тасић су  били задужени за презентацију ученичких радова.

Основна школа "Алекса Шантић” је као и увек била прави домаћин, указала је велико гостопримство представницима Техничке школе ,,9. мај”, пре свега директорица Бранка Бајић, педагог школе, наставници физике, математике и енглеског језика. Адриан Вукојевић је направио лепе фотографије и тако пренео део атмосфере са ове, сад већ можемо рећи традиционалне манифестације. Са задовољством се надамо новој сарадњи у будућности између ове две школе.

                                                                                                                                                    Радмила Ристић