fresh menu leftfresh menu right


Историјат школе

Историјат школе

О школовању ученика – будућих занатлија, постоји веродостојна документација која сеже у XIX  век, у 1868. годину, када је основана шегртска школа за ученике у привреди.

 

Шегртска школа је деценијама оспособљавала разне занатлије – помоћнике и шегрте из Бачке Паланке и околних места. Настава у тој школи је трајала два часа недељно, и то недељом после подне, јер су шегрти осталим данима радили код мајстора од раног јутра до касно увече. Образују се и обучавају искључиво занатлије све до 1961. године, када се због потреба тадашње привреде оснива Машинска техничка школа за образовање класичних машинских техничара.

 

На свом развојном путу школа је често мењала делатност и називе доживљавајући различите трансформације и пратећи реформе образовања. Најчешће су се изучавала разна занатска и техничарска занимања машинске, електротехничке, текстилне, кожарске и графичке  струке.

Данашња Техничка школа је настала интеграцијом двеју стручних школа – Школе ученика у привреди Светозар Марковић и Техничке машинске школе, 1961. године.

Данашњи назив: Техничка школа „9. мај“, добила је 1994.  Датум у називу школе означава дан победе над фашизмом у Другом светском рату.


Powered by Joomla!. Design by: joomla 2.5 template for free  Valid XHTML and CSS.