fresh menu leftfresh menu right


Кутак код педагога

Oрганизацијa Достигнућа младих

   Организација Достигнућа младих у Србији је део глобалне мреже  Junior Achievement Worldwide и представља  највећи светски програм предузетничког образовања. Кроз програме предузетништва и финансијске писмености је прошло 286 основних и средњих школа, 60 000 ученика у Србији од 2005. године.
   Поента је да су сви ови ученици били у прилици да кроз теоријску и практичну наставу, менторски програм, као и низ такмичења, сајмова и конкурса, науче по којим принципима функционише предузетништво и да истовремено буду подстакнути да осмишљавају и развијају своје предузетничке подухвате.

   Наша школа се укључила у рад школске 2017/2018. године.
За вашу информацију, у свету овакав начин предузетничког учења младих постоји од 1919. год. и до сада је укључена 121 земља.

Више о њима сазнајте на овом сајту.

   Већ од 12.12.2018. укључујемо се у један од програма - Пословни изазов, регионално такмичење које ће се одржати у Новом Саду.

   Као информацију за ученике, родитеље и наставнике, наводимо специфичан начин такмичења.
   Ове године из сваке школе долази по 3 ученика. Уочи такмичења, жири упућује сваког ученика у одговарајући тим. 

   Тимове чине ученици из различитих школа који се не познају. Жири одређује области из које ће се такмичити и где ће стварати неки производ или услугу. Пословне идеје кроз тимски рад ученика се пласирају преко ПП презентације и путем јавног наступа се представљају осталим ученицима и жирију.
   Предности оваквог такмичења су многоструке. Осим развијања социјалних вештина, начина комуникације, улоге у тимском раду (све је то симулација за рад у озбиљном предузећу) код ученика се развија самопоуздање и радозналост да се евентуално пропуштено градиво научи и утврди, да би се прешло у сферу иновативности и креативности.
   Обучени наставници за менторе, за рад са ученицима: Југослава Лулић, Жељко Селаковић и педагог Виолета Дамјановић.

http://www.ja-serbia.org/sr/dogadjaji/poslovni-izazovi-u-6-gradova-srbije

 

УЧЕНИЧКА КОМПАНИЈА

  Ученичка компанија је образовни програм који омогућава ученицима да буду укључени у развој и вођење сопствених компанија, са реалним производима и услугама, као и да управљају зарађеним новцем за време трајања њиховог средњошколског образовања. Програм се заснива на принципу учења кроз рад – ученици кроз наставни план, под надзором обучених наставника ментора, стварају компанију, развијају је и затварају у току једне школске године.

Како изгледа Национално такмичење, погледајте.

Више о ученичким компанијама прочитајте овде.


Powered by Joomla!. Design by: joomla 2.5 template for free  Valid XHTML and CSS.