keep it fresh logo
fresh menu leftfresh menu right


Ваннаставне активности

Трагом најлепше српске књиге – јавни час на Светог Саву (2017)

Трагом најлепше српске књиге – јани час на Светог Саву (2017) И ове године свечано смо обележили школску славу, Светог Саву. Програм је почео у 12 сати обредом свећења славског колача, након чега је свештеник Милан Узуров, честитао славу домаћинима – ученицима, наставницима и свим запосленима у школи.

 

Прослава је настављена јавним часом који су осмислиле наставнице српског језика и књижевности, Мирјана Кљакић и Југослава Лулић, а уобличили и извели чланови новинарске секције наше школе: Вељко Перић (IV1), Наталија Станојев (IV1), Миљана Тедоровић (IV1), Нина Благојевић (II1) и Душан Чалија (IV1).

„Од 1840. године на данашњи дан, школе у нашој земљи прослављају Школску славу. Било је прекида током времена као и враћања традицији.

На овај дан, сећамо се заслуга Растка Немањића за нашу просвету и културу. Песмама, причама, драмским приказима помињемо: Стефана Немању, Саву, Хиландар, Студеницу, Милешеву, ћирилицу, житија, средњовековне фреске и уметност.

Ове године пожелели смо да све те теме објединимо јавним часом о Мирослављевом јеванђељу, тој највреднијој српској реликвији. УНЕСКО је ово дело 2005 . године уврстио у своју библиотеку ,,Памћење света`` чиме је озваничено као једно од 120 највећих светских добара које је створила људска цивилизација.

У чему је толики значај овог јеванђеља за цивилизацију, истражили смо за вас. Мотивација је можда и била та 166. украдена страница Мирослављевог јеванђеља која је након толиких година враћена у Србију из Русије.”

Овим речима ученици су нас повели на путовање кроз богату историју овог најлепшег споменика српске писмености.

Презентацију која је резултат истраживачког рада Вељка Перића можете преузети овде.


Powered by Joomla!. Design by: joomla 2.5 template for free  Valid XHTML and CSS.