keep it fresh logo
fresh menu leftfresh menu right


Екскурзије

Швајцарска 2013.

Пројекат  „Мултипликација – живети толерантно“ је дугорочни,  мрежни и едукативни пројекат, који се спроводи на територији Војводине уз подршку и сарадњу са PestalozziChildrenFondation (PCF) из Швајцарске .  Главни циљ  пројекта је учење за толеранцију и заједнички живот  кроз програме образовања за демократско грађанство. Пројекат обухвата 9 градова и 10 средњих школа. Координатор пројекта је ГФ „Панонија“ из Новог Сада. Пројекат подржава Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, локалне школске управе МПС, локалне самоуправе и локалне НВО.

Као једна од активности у пројекту је предвиђена и интеркултурална размена у оквиру  двонедељног боравка  ученика  у Швајцарској, у  Дечјем селу Песталоци, код Трогена. Од  10. – 24. јануара  2013. у селу је  боравила група  од 20 средњошколаца из Бачке Паланке. Ученици Техничке школе «9. мај» и гимназије „20. Октобар“ . Супервизори су били професори Исидора Бороцки, Јасна Лукић и Ђорђе Арсенин.  Са нама је било и 20 ученика из Новог Бечеја.
Дечје село  се налази код Трогена  или  12 км. од Сент Галена, на 1000 м. надморске висине. Основано је после Другог светског рата  из хуманитарних разлога. Били смо смештени у кућама. У једној кући бораве гости  из једног града. Поред кућа за становање у селу  се налазе учионице, амфитеатар, музеј, фискултурна сала, зграда администрације, радио станица, централна кухиња, перионица, сале за забаву, интернет клуб, спортски терени. У селу  смо затекли гимназијалце из Гомеља, Белорусија.
Живот у кућама је великим делом заснован на самоорганизовању, уз поштовање затечених и донетих правила. Храна се доноси из централне кухиње, а све остало везано за сервирање хране, прање суђа, одржавање хигијене у кући, набавку потрепштина за кућу раде задужени укућани . Куће су опремљене потребним  уређајима  и стварима, од веш машине до шаховског стола.


Гости имају  програмиран боравак. Пре и после подне су  ангажовани у  радионицама . Њихов садржај се односи на развој интеркултуралности и неговање толеранције. Водитељи су били швајцарци а комуникација се одвијала  на енглеском  језику. Круна заједничког вишедневног рада ученика је била стварање радио емисије на тему : „Размена младих у Швајцарској“.
Поред активности у радионицама, ученици су време проводили и  у дружењу са вршњацима из Новог Бечеја и Гомеља, у интернет клубу, у спортским играма , у шетњама по прелепој околини и у обиласцима знаменитости  Швајцарске.
Викенди су били планирани за излете по Швајцарској. Унутар земље смо прешли 1000 км. Обилазили  смо Цирих и посетили изузетно занимљив  Национални музеј. Швајцарци веома поштују своју историју и маштовито и брижљиво одржавају своје музеје. У   Луцерну смо прелазили   дрвени мост из 13. века, посматрали карневал , обишли  језуитску цркву.
Анкетирање грађана  за радионицу  смо обавили у  Сент Галену. У истом граду смо  посетили гимназију коју похађа 1300 ученика, која ради у једној смени , у којој је школовање бесплатно , а  ученик може имати максимално три неоправдана часа у школској години.Највећу катедралу  у Швајцарској и протестантску  цркву смо посетили у Сент Галену. Код Шафхаузена   смо уживали у водопадима  реке Рајне и у музеју  .
Музеј технике „Технорама“ У Винтертуру је неколико сати заокупљао нашу пажњу својим експонатима из физике, хемије,електротехнике, оптике, механике, роботике, магнетизма, фотографије, акустике ... Сваки посетилац  је могао слободно да манипулише уређајима следећи кратака упутства. Да изводи експерименте из хемије, физике, да игра мице  против робота, да тестира личну интелигенцију, корак, рефлексе, запажање... У једном делу зграде група стручњака је изводила  пред бројном публиком Теслине експерименте. 
Фабрика чоколаде, презентација , обилазак и дегустације су биле право уживање. Занимљива је била и фабрика сира у Апелцену  са једним радником у директној производњи и  много аутоматизоване производње.
Временске прилике су нас добро послужиле.  Снега,санкања и  грудвања је било свакодневно.
Наши ученици су у Швајцарској били запажени  по оштроумности, радозналости, сналажљивости,  духовитости и дружељубивости. И по стасу и по отреситости. Некада и по бучности.


Powered by Joomla!. Design by: joomla 2.5 template for free  Valid XHTML and CSS.